Obecność na różnego rodzaju wydarzeniach to nieodłączny element pracy wielu z nas. Bardzo istotne jest, aby również w takich, mniej formalnych okolicznościach czuć się swobodnie i działać w oparciu o najwyższe standardy zachowań. Etykieta przy stole to zasady, które obowiązują na przyjęciach bufetowych, podczas oficjalnych przyjęć zasiadanych oraz wizyt w restauracjach. Poznanie tych zasad, daje poczucie bezpieczeństwa i obycie, które nawet w bardzo oficjalnych okolicznościach pozwala zachowywać się swobodnie i z klasą.
Zakresy tematyczne:
- Zasady obowiązujące na przyjęciach zasiadanych
- Wszystko o zastawie stołowej
- Układanie zastawy
- Poprawne korzystanie z zastawy stołowej
- Serwetka: wymiana, odkładanie na chwilę, odkładanie po posiłku
- Mowa sztućców
- Nietypowe dania
- Korzystanie z bufetu
- Jedzenie i picie: kolejność spożywania dań, prawidłowe
- Trzymanie kieliszka, talerza, serwetki
- Wszystko o dokładkach
- Zapoznawanie osób podczas przyjęć na stojąco
- Wyjście z przyjęcia – o czym należy pamiętać
- Obowiązki gospodarza
- Przywileje gościa
- Akceptacja wina
- Toasty
W obszarze etykiety przy stole oferuję:
- Szkolenia dla firm
- Szkolenia dla pracowników hotelarstwa i gastronomii
- Warsztaty grupowe z obsługą kelnerską
- Konsultacje indywidualne
- Opracowywanie i wdrażanie standardów