Skip links

Etykieta przy stole

Etykieta biznesu
Etykieta dla administracji
Etykieta dla studentów
Etykieta przy stole
Różnice kulturowe
Budowanie relacji służbowych
Obecność na różnego rodzaju wydarzeniach to nieodłączny element pracy wielu z nas. Bardzo istotne jest, aby również w takich, mniej formalnych okolicznościach czuć się swobodnie i działać w oparciu o najwyższe standardy zachowań. Etykieta przy stole to zasady, które obowiązują na przyjęciach bufetowych, podczas oficjalnych przyjęć zasiadanych oraz wizyt w restauracjach. Poznanie tych zasad, daje poczucie bezpieczeństwa i obycie, które nawet w bardzo oficjalnych okolicznościach pozwala zachowywać się swobodnie i z klasą.
Zakresy tematyczne:
  • Zasady obowiązujące na przyjęciach zasiadanych
  • Wszystko o zastawie stołowej
  • Układanie zastawy
  • Poprawne korzystanie z zastawy stołowej
  • Serwetka: wymiana, odkładanie na chwilę, odkładanie po posiłku
  • Mowa sztućców
  • Nietypowe dania
  • Korzystanie z bufetu
  • Jedzenie i picie: kolejność spożywania dań, prawidłowe
  • Trzymanie kieliszka, talerza, serwetki
  • Wszystko o dokładkach
  • Zapoznawanie osób podczas przyjęć na stojąco
  • Wyjście z przyjęcia – o czym należy pamiętać
  • Obowiązki gospodarza
  • Przywileje gościa
  • Akceptacja wina
  • Toasty
W obszarze etykiety przy stole oferuję:
  • Szkolenia dla firm
  • Szkolenia dla pracowników hotelarstwa i gastronomii
  • Warsztaty grupowe z obsługą kelnerską
  • Konsultacje indywidualne
  • Opracowywanie i wdrażanie standardów