Executive Assistant Test z savoir vivre i etykiety biznesu Etykieta telefoniczna Netykieta Mowa sztućców Przyjęcia zasiadane Zapoznawanie osób w relacjach służbowych Test z dress code Etykieta podczas przyjęć Powitanie w relacjach służbowych Mowa sztućców Który ze sztućców wskazuje nam kieliszek do białego wina? Nóż do dania głównego Widelczyk do owoców morza Nóż do ryby Co robimy z łyżką po zjedzeniu zupy z bulionetki? Odkładamy na talerzyk, który znajduje się pod bulionetką Zostawiamy w bulionetce Obie odpowiedzi są prawidłowe Co robimy z łyżką po zjedzeniu zupy z głębokiego talerza? Zostawiamy w talerzu Odkładamy na talerz, który znajduje się pod głębokim talerzem Oba warianty są poprawne Odkładając widelec i nóż, po skończeniu posiłku, ostrze widelca skierowane jest: Do góry Do dołu Obie odpowiedzi są prawidłowe Jakie ułożenie sztućców sygnalizuje, że nie skończyliśmy jeść, a jedynie robimy sobie przerwę? Widelec na godzinie 7 a nóż na godzinie 5. Sztuce opieramy tak by ostrze widelca i noża były na talerzu, a uchwyty na stole Widelec na godzinie 7 a nóż na godzinie 5. Oba sztućce leżą na talerzu i stykają się czubkami Widelec i nóż leżą równolegle na godzinie 5 Po zakończeniu jedzenia deseru lodowego, podanego w pucharku, co robimy z łyżeczką? Zostawiamy ją w pucharku Odkładamy ją na talerzyk, na którym stoi pucharek