Oferta skierowana jest do branży hotelarskiej, nastawionej na najwyższe standardy obsługi gości hotelowych oraz gości VIP. To szkolenie, podczas którego omówione zostaną wszelkie obszary związane z obsługą gości hotelowych począwszy od etapu pierwszego kontaktu z gościem w recepcji, poprzez korespondencję e-mailową, rozmowy telefoniczne, a na przyjmowaniu gości VIP kończąc. Szkolenie daje możliwość poznania i utrwalenia zasad etykiety biznesowej i protokołu dyplomatycznego osadzonej w branży hotelarskiej i w pracy hotelarza. Ujednolica standardy i daje pewność, że działamy w oparciu o najwyższe, międzynarodowe standardy, tak bardzo pożądane w branży hotelarskiej.
Zakresy tematyczne:
- Etykieta w pracy – najważniejsze zasady etykiety służbowej
- Protokół dyplomatyczny w hotelarstwie – kiedy stosować? Względem kogo? Dlaczego?
- Główne różnice pomiędzy zasadami etykiety towarzyskiej a biznesowej
- Zastosowanie zasad etykiety i protokołu w praktyce
- Przedstawiane sobie osób z różnych środowisk (Gości, osoby znane, przełożeni, dostawcy, Osoby ze świata polityki itp.
- Tytuły stosowane w korespondencji oficjalnej
- Tytułowanie w rozmowie z przedstawicielami państw
- Tytulatura najwyższych stanowisk i wybranych grup zawodowych
- Obsługa gości VIP – przygotowanie do obsługi delegacji państwowych / polityków / głów państw (praktyczne rady, współpraca z ambasadami i ministerstwami)
- Protokół dyplomatyczny w praktyce
- Precedencja stanowisk publicznych w Polsce
- Usadzanie, zapoznawanie, powitanie, obsługa gości w restauracji zgodnie z precedencją
- Transfer gości – usadzenie w samochodzie
- Różnice kulturowe w obsłudze gościa hotelowego
- Netykieta – zasady poprawnej komunikacji e-mailowej
- Zwroty grzecznościowe w korespondencji e-mailowej
- Poprawna struktura wiadomości elektronicznej
- O czym należy pamiętać, by zachować zasady precedencji w korespondencji
e-mailowej - Kultura rozmów telefonicznych
- Etykieta podczas przyjęć – organizacja i obsługa wydarzeń specjalnych
- Wszystko o zastawie stołowej – prawidłowe ułożenie (talerze, kieliszki, sztućce)
- Mowa sztućców
- Rodzaje serwisów kelnerskich
- Uzupełnianie zastawy stołowej
Korzyści ze szkolenia:
- Weryfikacja obecnych standardów
- Możliwość przeprowadzenia tajemniczego klienta pod kątem etykiety telefonicznej i e-mailowej
- Praca na „żywym” organizmie – w hotelu
- Zwiększenie komfortu pracy z gościem VIP
- Wypracowanie i wdrożenie standardów
- Ujednolicenie wiedzy pracowników