Executive Assistant Test z savoir vivre i etykiety biznesu Etykieta telefoniczna Netykieta Mowa sztućców Przyjęcia zasiadane Zapoznawanie osób w relacjach służbowych Test z dress code Etykieta podczas przyjęć Powitanie w relacjach służbowych Przyjęcia zasiadane Podczas przyjęcia zasiadanego, do stołu podchodzimy: Z lewej strony krzesła Z prawej strony krzesła Nie ma znaczenia Sygnał do zajęcia miejsc przy stole, podczas przyjęcia służbowego daje: Gość honorowy Gospodyni Gospodarz Nasza serwetka leży: Przed nami, lub z prawej strony talerza Przed nami, lub z lewej strony talerza Serwetkę kładziemy na kolana Tuż po tym jak zasiądziemy do stołu Tuż po tym, jak gospodarz położy swoją serwetkę na kolanach Dopiero w momencie, kiedy zostanie podane pierwsze danie Nasz talerzyk do pieczywa stoi Po prawej tronie talerza Po lewej stronie talerza Tuż nad talerzem Bułkę, którą otrzymaliśmy na talerzyku do pieczywa jemy Przekrajamy ją i każdą połówkę smarujemy masłem, które bierzemy z ogólnej maselniczki Palcami rwiemy na kawałki i każdy kęs osobno smarujemy masłem, które wcześniej przełożyliśmy sobie na swój talerz Kroimy nożem i widelcem na mniejsze kawałki talerzu głównym i jemy bezpośrednio z talerza Gdy spadnie nam serwetka Podnosimy ją i ponownie kładziemy na kolana Nie podnosimy jej, tylko dyskretnie prosimy kelnera o nową Podnosimy ją i wieszamy z tyłu na oparciu, co jest sygnałem dla kelnera, że serwetkę należy wymienić Odchodząc od stołu na chwilę co robimy z serwetką? Odkładamy ją na stole, po lewej stronie talerza Zabieramy ze sobą Odkładamy na siedzenie Kończąc posiłek serwetkę odkładamy Na siedzenie lub oparcie fotela Na talerz, jeśli nie został jeszcze zabrany Na stół, po lewej stronie talerza, jeśli nie został jeszcze zabrany, lub na środku, jeśli talerza już nie ma Po zakończeniu posiłku, podczas oficjalnej kolacji, od stołu jako pierwszy może odejść Gospodarz Gość, który skończył już kolację Gość honorowy