Executive Assistant Test z savoir vivre i etykiety biznesu Etykieta telefoniczna Netykieta Mowa sztućców Przyjęcia zasiadane Zapoznawanie osób w relacjach służbowych Test z dress code Etykieta podczas przyjęć Powitanie w relacjach służbowych Etykieta podczas przyjęć Wchodząc na przyjęcie bufetowe, do stołu z jedzeniem podchodzimy: Kiedy mamy na to ochotę Dopiero wówczas, gdy gospodarz oficjalnie zaprosi wszystkich gości do korzystania z bufetu Kiedy gospodarz, jako pierwszy podejdzie do bufetu Podczas przyjęcia bufetowego: Korzystamy z jednego talerza, za każdym razem nakładając sobie potrawę na ten sam talerz Zmieniamy talerz jedynie do deserów Bierzemy nowy talerz za każdym razem, gdy chcemy sobie coś do jedzenia nałożyć Brudne talerze, na przyjęciach bufetowych: Możemy oddać kelnerowi lub odstawiamy na wolne miejsce na jakimkolwiek stole Odstawiamy tylko na specjalnie wydzielony do tego celu stół Zostawimy na stolikach, przy których jemy Sięgając po przekąskę, korzystam z talerzyka: Za każdym razem, nawet biorąc przekąskę z tacy Za zakym razem, z wyjątkiem, gdy kelner podaje przekąski bezpośrednio z tacy Wszystko zależy od ilości, jeśli bierzemy kilka przekąsek – korzystamy z talerzyka, jeśli jedną, nie musimy Zgodnie z etykietą poznając nowe osoby na przyjęciu Podchodzimy do wszystkich, których chcemy poznać Unikamy podchodzenia do grup osób znaczne wyższych rangą oraz do par (nie dotyczy to par małżeńskich) Raczej oczekujemy, aż to do nas się ktoś dołączy Na stojącym przyjęciu, zgodnie z zasadami etykiety przebywamy w jednej grupie osób: Dowolną ilość czasu Nie dłużej niż 10 minut, a następnie podchodzimy do kolejnej grupy Staramy się trzymać jednej grupy osób Wychodząc z przyjęcia żegnamy się: Ze wszystkimi Przede wszystkim z gospodarzami, jeśli nie są zbyt zajęci rozmową z innymi gośćmi Jedynie z osobami, w których towarzystwie kończyliśmy przyjęcie