Etykieta przy stole


Obecność na różnego rodzaju wydarzeniach to nieodłączny element pracy wielu z nas. Bardzo istotne jest, aby również w takich, mniej formalnych okolicznościach czuć się swobodnie i działać w oparciu o najwyższe standardy zachowań. Etykieta przy stole to zasady, które obowiązują na przyjęciach bufetowych, podczas oficjalnych przyjęć zasiadanych oraz wizyt w restauracjach. Poznanie tych zasad, daje poczucie bezpieczeństwa i obycie, które nawet w bardzo oficjalnych okolicznościach pozwala zachowywać się swobodnie i z klasą.
Zakresy tematyczne:
  • Zasady obowiązujące na przyjęciach zasiadanych
  • Wszystko o zastawie stołowej
  • Układanie zastawy
  • Poprawne korzystanie z zastawy stołowej
  • Serwetka: wymiana, odkładanie na chwilę, odkładanie po posiłku
  • Mowa sztućców
  • Nietypowe dania
  • Korzystanie z bufetu
  • Jedzenie i picie: kolejność spożywania dań, prawidłowe
  • Trzymanie kieliszka, talerza, serwetki
  • Wszystko o dokładkach
  • Zapoznawanie osób podczas przyjęć na stojąco
  • Wyjście z przyjęcia – o czym należy pamiętać
  • Obowiązki gospodarza
  • Przywileje gościa
  • Akceptacja wina
  • Toasty
W obszarze etykiety przy stole oferuję:
  • Szkolenia dla firm
  • Szkolenia dla pracowników hotelarstwa i gastronomii
  • Warsztaty grupowe z obsługą kelnerską
  • Konsultacje indywidualne
  • Opracowywanie i wdrażanie standardów